Renovering av köket – välja rätt köksfläkt

Med skenande energipriser kan det vara ett bra läge att renovera köket och byta till mer energisnåla vitvaror.

De klart mest energikrävande produkterna i köket är spisen och ugnen, men också köksfläkten kan innebära höga energikostnader. Framför allt de äldre modellerna drar mycket och många låter bli att byta fläkt. Men det är inte så omfattande eller komplicerat som du kanske tror.

Inredningsvaruhuset finns det extra energisnåla köksfläktar och du kan säkert hitta en modell som passar i ditt nya kök.

Det finns olika typer av köksfläktar

Förutom de vanligaste köksfläktarna som leder ut matoset genom en ventilationskanal, finns också återcirkulerande kolfilterfläktar. En sådan fläkt filtrerar istället bort matoset och leder ut luften tillbaka i köket. En annan sak som skiljer är om fläkten har en egen inbyggd motor eller om det är en fläktkåpa med extern motor som driver fläktsystemet. Vilken du ska välja beror helt enkelt på ventilationssystemet du har i ditt kök.

Det är dessutom viktigt att fläktkåpan passar in med den övriga designen för att inte sticka ut för mycket. Det finns nu för tiden fläktar i både klassisk och modern design. Tänker du bygga om köket till en ultramodern matlagningsstation kan du också välja bort fläktkåpan helt genom att installera en infälld takmonterad köksfläkt.