Locka hyresgästerna till fastigheten

5481142-bursprak (1)Som fastighetsägare förlorar man pengar varje månad som en lägenhet står tom. Det är också en väldigt svår marknad om man arbetar som privat fastighetsägare. Att locka hyresgäster till områden som kräver pendling eller som har lite högre hyror kan kräva lite eftertanke och planering.

Synas på webben

Finns du inte på webben, finns du inte överhuvudtaget. De som söker lägenheter vänder sig främst till webben: de kollar Blocket, lägenhetsförmedlare och lokala fastighetsägares hemsidor för att hitta information om lediga lägenheter. Att bara erbjuda sitt telefonnummer räcker ibland inte. Kan man inte se vad som är ledigt på hemsida, antar man att allting är uthyrt och söker sig vidare till nästa.blocketSkriv upp dig på förmedlingssajter, skapa en bra hemsida där du lägger ut information om dina fastigheter samt vad som är ledigt. Om du inte alltid går att nå på telefonen, skriv ut vilka telefontider du har och hänvisa även till en mailadress som du kollar dagligen. Genom att lägga krut på en hemsida och internetnärvaro, ökar chansen att hitta hyresgästerna.

Se över fastigheten

Kan det vara så att fastigheten i sig inte känns lockande? Att ge sina hyresgäster det lilla extra brukar ge lön för mödan.

Tvättmaskin och diskmaskin

Om det är större lägenheter kan man installera tvättmaskin i lägenheten istället för ett tvättrum. Att få tvätta när man själv har tid, när man vill, är en lyx för många hyresgäster. En sådan investering kan sedan betala av sig själv genom att höja hyran med bara några kronor i månaden.I mindre lägenheter skippar många hyresvärdar att installera in diskmaskiner eftersom de tar sådan plats i ett annars litet kök.

Samlingsrum

Ge hyresgästerna en chans att umgås med varandra. Inred källarvåningen eller ett annat utrymme där de kan träffas och få tillfälle att  lära känna varandra. Vad man väljer för dekorationer beror på åldersgruppen. På ett äldreboende kan man ha en syjunta eller helt enkelt sköna stolar med bord där de kan spela kort och fika ihop.För den yngre generationen kan man satsa på ett spelrum. Köp ett spelbord för exempelvis baccarat med tillhörande marker. Det är något som inte alla fastighetsägare kan skryta om att äga! Spelregler kan man hitta på nätet och skriva ut, så de alltid finns tillgängliga i rummet. Även andra typer av spel, såsom pokerbord eller vanliga brädspel kan man fylla rummet med. För den händiga kan man till och med bygga sitt eget pokerbord. Dock kan det vara bra att ha låsta dörrar när rummet inte används och helt enkelt dela ut varsin nyckel till hyresgästerna.

Gym

440919-gym-equipmentOm du har pengarna kan du garanterat locka folk med ett välutrustad hemmagym. Det har sedan flera år tillbaka gått en hälsovåg genom Sverige och tillgång till gym och träningsmöjligheter lockar stort.Det behöver inte vara som ett professionellt gym med en maskin för varje kroppsdel. Håll det enkelt men lockande. Träningsbänkar, vikter, kettlebells, pilatesbollar, och motståndsband kommer du långt med. För ännu bättre kvalité kan du även köpa in ett löpband, crosstrainer eller roddmaskin. Här borde man också hålla rummet låst och dela ut nycklar till de boende så obehöriga inte kan ta sig in. Leta på Blocket och auktionssajer, du kan tjäna på att köpa bra men begagnade träningsmaskiner istället för nya.

Lägenheterna

Sist men absolut inte oviktigast är att se på själv lägenheterna. Hur är skicket? Behöver lägenhetens renoveras om, eller räcker det att måla om väggar och tak?Som fastighetsägare är du skyldig att hålla lägenheterna i gott skick och se till att de uppfyller en viss standard. Även hälsan och säkerheten för de boende är ditt ansvar. Se därför till att kök och badrum är täta och att köket har fungerande vitvaror. Mycket hål i väggar ger ett dåligt intryckt: spackla för och måla över för ett fräschare utseende. Även trapphuset kan vara något att tänka på: ser trapphuset sjabbigt ut kommer man få inställningen att lägenheterna är i samma sits.