Få mer utrymme

När du väl är bofast på en plats har du de kvadratmeter du har, det gäller att hitta olika sätt att utnyttja dem när du känner att du behöver mer utrymme. 

Friggebod

Har du en plätt gräsmatta över kan du resa en friggebod utan att söka bygglov. Du behöver bara göra en bygganmälan till kommunen där du inkluderar en kontroll- och situationsplan. En bygganmälan är lättare att få godkänd och kostar inte lika mycket att söka. Du får bygga en friggebod upp till 15 kvadratmeter stor utan att söka bygglov. Skaffa gärna en modell som passar området och bostaden, den ska inte stå ut för mycket bredvid huvudbyggnaden. Välj en oisolerad friggebod om du bara ska använda boden för förvaring. Vill du använda det som en del av uteplatsen eller liten gäststuga borde du isolera den för att hålla ett bra inomhusklimat.

Rensa

Du kan också få mer utrymme genom att göra dig av med lite saker. Anmäl dig till en bakluckeloppis eller sälj online. Saker som är trasiga eller osäljbara packar du ihop i bilen och tar till närmsta återvinningsstation. Efter du har gått igenom hela huset och olika förråd kommer du att förvånas över hur mycket skräp du har samlat på och hur mycket utrymme som nu finns till övers.

Möblera om

Fundera på om du kan frigöra utrymme med hjälp av möblerna. Du kanske kan få plats med en bokhylla om du flyttar ut soffan från väggen och låter den stå mer centrerad i rummet. Du kan också använda bokhyllor eller möbler för att skapa en vägg och därmed skärma av rummet, perfekt om du bor litet och vill ha sängen i en separat del av rummet. Eller så byter du ut en möbel till en mer funktionell variant såsom skrivbord som hänger på väggen.