Man behöver egentligen inte vara utbildad eller har någon typ av licens för att äga en fastighet. Många köper mindre fastigheter och hyr ut som en form av investering. Om du funderar på att kasta dig in i den branschen, kan du tänka på det här:
Ansvar
Du som ägare av bostaden har ansvaret att bostaden och miljön är säker för de boende. Det betyder att du ska se till att det inte finns några läcker, eller att exempel rören behöver bytas ut.Du ska se till att dina boende kan sortera sitt avfall. Det betyder inte att du måste ha en soptunna för varje sak såsom på återvinningen, men det ska finnas möjlighet att källsortera på fastighetsmarken. Endast kommunen får hantera hushållsavfall, så dessa tunnor måste alltid stå på marken du äger.
Renlighet
De allmänna utrymmerna ska hållas städade. Vissa fastigheter ger hyresgästerna lite billigare hyra förutsatt att de delar på ansvaret att hålla trapphus och andra utrymmen städade. Dock brukar det inte uppskattas av så många och fuskar en hyresgäst är det lätt att det skapas en ond cirkel.Därför kan det vara bättre att anlita ett företag som kommer och städar trappuppgången varannan vecka eller mer, beroende på hur stort huset är. Ju oftare det städas, desto mindre slitas golven i trapphusen på grund av sten och smuts som dras omkring av skorna.
Klagomål
Det kommer alltid finns hyresgäster som klagar, det måste man vara beredd på. Att vara fastighetsägare innebär att du ska vara redo att åka till fastigheten och hjälpa hyresgästerna med eventuella problem såsom att en kontakt lossar från väggen, vattnet stängs av eller missfärgas samt andra problem som hör till bostaden. Vissa saker, såsom att leka med elektricitet, måste en certifierade person utföra.
Inflyttning
Som fastighetsägare så ser man till att lägenheter är klara för inflyttning, det vill säga att den är besiktiga och godkänd så att nästa hyresgäst kan flytta in. Tillträdet till lägenheten kan se lite olika ut från fastighetsägare men vanligtvis så brukar det ske den första i månaden.
Utflyttning
Vid utflyttning så måste du som hyresgäst i första hand säga upp din lägenhet, det brukar vara tre månaders uppsägning. Inför en flytt så kan det vara en förbesiktning innan du flyttar för att konstatera lägenhetesn skick och om onormalt slitage har tillkommit och något måste åtgärdas innan nya hyresgäster flyttar in. Du som hyresgäst ser till att lägenheten är ordentligt städad då du har flyttat, glöm inte att städa ur eventuella förråd eller garage som du också haft tillgång till.
Bemötande
Som fastighetsägare, var alltid så trevlig som möjligt när du talar med dina hyresgäster, de kan antingen ge dig och din fastighet bra eller dåligt rykte. Mycket av det hänger på hur du väljer att behandla dem. Samma sak gäller dig som hyresgäst, vem vet du kanske kommer tillbaka till samma fastighetsägare någon gång.