Två saker att tänka på vid husköp

Är det dags att flytta från tränga lägenheter och höga hyror? Funderar du på att köpa hus eller har du redan hittat drömhemmet? Tänk på detta innan du skriver under. 

House

Takbyte

Även om det inte är på tapeten i dagsläget kommer du att vara tvungen att byta taket i framtiden. Så är det med nästan alla hus. Kolla upp vilket skick taket är i idag och räkna ut ungefär hur många levnadsår som det har kvar. Det är kostsamt att byta tak och det borde ingå i dina beräkningar när du budar på huset. Är det i väldigt dålig skick är det också en möjlighet för dig att få ned utropspriset om det känns högt.

När du väl ska byta tak borde du göra det rejält på en gång. Det bästa taket du kan lägga är plåttak. Det håller längst och går att lägga nästan oavsett vilken lutning taket har. Ta kontakt med ett företag som sysslar enbart med plåttakt, så du vet att de har koll på allting kring detta material. Lägger du plåt kan du vara säker på att taket inte behöver bytas förrän pensionen eller efter du har sålt huset.

Dränering

Ett annat ont du måste göra och har man otur tar det bara några år innan man måste göra det igen. Dräneringens främsta uppgift är att hålla fukten borta från grunden. Har du tillgång till en traktor med skopa eller grävmaskin så kan du dränera själv men läs verkligen upp hur det går till. Du måste ta flera saker i beräkning såsom lutningen på på huset, djupet, hur mycket du måste gräva samt jordens sammansättning. Sedan ska nya dräneringsrör ner i marken. Det ska dock nämnas att om husets fötter står på grundvattennivå så måste man göra en helt annan slags dränering som inte rekommenderas att man gör själv.