Smart inredning för trångbodda

Att leva minimalistiskt är idag väldigt populärt. I takt med att bostadspriserna stiger blir mindre lägenheter med mindre utrymme allt mer vanliga.

I sociala medier cirkulerar det mängder av artiklar där de presenterar minimala boenden med maximal kapacitet. Att ta tillvara på varje förvaringsmöjlighet är viktigt och varje hörna räknas. Stora, klumpiga möbler går bort och ersätts istället med multifunktionella möbler. En snyggt vardagsrumsbord kan också bli en praktisk förvaringsmöbel och den där snygga sittmöbeln förvarar enkelt både plädar och kuddar. Se till att gömma undan saker som inte används dagligen, det ger ett snyggare och luftigare intryck.

Testa sängskåp!

I minimala bostäder är det idag många som använder sig av sängskåp. Ett sängskåp är en snygg möbel som i inbäddat tillstånd ser ut som en snygg inredningsdetalj i hemmet men som i utbäddat tillstånd blir en bekväm säng som bjuder in till en god natts sömn.

Tänk på ljussättningen

living-room

När det kommer till att dekorera en minimalistisk lägenhet gäller det att använda ljuset på rätt sätt. Genom att få upp lampor på rätt plats skapar du en illusion för ögat och rummet ser större ut i ljus än vad det gör i mörker. Använd dagsljuset och se till att inte ha mörka och tunga gardiner som hindrar solens strålar att hjälpa dig på traven.

Använd alla ytor

Utnyttja väggarna så gott det bara går. Hyllor sväljer mycket och de kan man sätta upp högt på väggarna. De gör att det ser mer städat ut samtidigt som både böcker och prydnadssaker kan förvaras där.

Tyg som avskiljare

Med ett draperi så kan man skapa flera rum utan att bygga en vägg som tar upp plats. Om man bor flera tillsammans ger det en chans till egen tid och om man bor själv ger det en plats som man inte måste visa för alla som hälsar på. Det är även lätt att dra undan om man vill utnyttja hela ytan som ett rum vid något tillfälle.

Förvaringsvägg på riktigt

Om man vill ha en mer permanent vägg så kan man bygga en av olika skåp och bokhyllor, man slipper besväret med att bygga en riktig vägg och det är lätt att flytta på den om behoven skulle förändras. En annan fördel är att man får mer plats för förvaring. Ingången kan man göra genom att lämna ett mellanrum mellan möblerna eller genom att ta bort baksidan på en garderob och använda garderoben som dörr, en hemlig ingång som blir riktigt häftig.

Expressen har tagit fram många bra tips på hur du enkelt skapar förvaring och ytor i minimala lägenheter. De har tagit fram hela 27 möbeltips där du kan välja och vraka bland olika inredningsdetaljer och möbler.