Renovering i egen bostad

Om du äger en bostadsrätt och funderar på att renovera om den finns det saker du behöver tänka på i förväg. Du måste till exempel be föreningen om tillstånd när du ska göra större ingrepp i köket och badrummet.

lägenhetsbyggnad

Vad som är större ingrepp kanske inte är lätt att veta, men enligt Boupplysningen gäller det sedan 2003 att du endast behöver föreningens tillstånd om du gör något ingrepp i bärande konstruktioner eller exempelvis ändrar ledningar för värme och gas. Kort sagt får du ändra på allt som du har underhållsskyldighet för. De nya lagarna gör att du bland annat är underhållsskyldig för golvbrunnar samt avlopp och om det inte sägs något annat i föreningens stadgar får du göra vad du vill i din lägenhet.

Kosmetiska förändringar

Kosmetiska förändringar inuti din bostadsrätt får du i regel göra utan inskränkningar. Här har du stor frihet att leka med färger och material. De utrymmen som allra oftast behöver uppfräschning, särskilt om man köpt en äldre bostadsrätt, är köket och badrummet.

Modet för bland annat badrummen börjar äntligen bli intressant igen efter att under mer än ett decennium mest ha bestått av vitt kakel. För dig som vågar ta ut svängarna lite är det riktigt populärt med grå samt till och med svart marmor. Om du kombinerar marmor och kakel i dovare färgskalor som grått och svart får du ett snyggt resultat. Förutom mörk marmor och kakel kan du även hitta andra material till din renovering hos Stonefactory.

Kakel kan även användas i köket, särskilt runt spis och diskbänk då det är lätt att rengöra. I köket kan du också med fördel byta ut kyl, frys och spis till modernare och mer energieffektiva alternativ.

Renovering hemma

Innan du börjar

För att vara på den säkra sidan bör du läsa igenom bostadsrättslagen och din förenings stadgar för att du inte ska göra något som du får ångra senare. Du får till exempel inte göra något med ventilationen som påverkar även andra i föreningen. Tänk också på helhetsintrycket när du gör dina inköp för om du använder dig av många olika designer får du lätt ett plottrigt slutresultat.

Saker att tänka på

Du bör planera noga när du renoverar din lägenhet, fundera på vad du kan göra själv och vad behöver du hjälp med. Är du händig så kan du spara mycket pengar genom att renovera själv. Vissa saker kanske du behöver ta in hantverkare för och se då till att ta in offerter från fler hantverkare än en innan di bestämmer dig vilken du ska anlita. Meddela gärna din bostadsrättsförening innan du sätter igång om det skulle leva om vissa perioder så vet dina grannar vad som är på gång. Och du slipper förklara dig när grannarna ringer på och kanske är lite sura för att det lever om. Grannsämjan är viktig och om du meddelat att du kommer att renovera så har du förebyggt en massa onödiga och kanske knepiga situationer.