Rättigheter i hyresrätt?

Att hyra en lägenhet innebär att du inte blir ägare av väggarna, golven eller vitvarorna. Du har som skyldighet att hålla allt i fint och fungerande skick och kan bli ersättningsskyldig om någonting går sönder. Men vilka rättigheter har du?

Vad en hyresvärd än säger, har du rätt att måla och tapetsera lägenheten som du vill. Du får måla hela köket svart om du så önskar. Men! Om du väljer en färg eller tapet som inte är i ”normal smak” kan du bli skyldig att måla över det innan du lämnar över nycklarna till nästa hyresgäst (om inte du och nästa gäst kommer överens om något annat).

Du är inte den som ska stå för kostnaden av trasiga vitvaror om det inte var du som hade sönder dem. Kan hyresvärden bevisa att du gjorde så de blev trasiga, får du stå för nya vitvaror. Annars tillhör det normal underhåll av en hyreslägenhet.

Om du bor i ett lyhört hus där det är lätt att höra grannarna och folk i trappuppgången, är det hyresvärdens ansvar att isolera om alla börjar klaga på varandra. Man har rätt att leva ett normalt liv i lägenheten. Detta innefattar att gå runt hur mycket du vill, se på en film på kvällen (håll bara koll på volymen så det inte är överdrivet högt), laga mat och ha gäster.

En grundregel är att man få göra vad man vill så länge man inte stör grannarna. Därför brukar alla hyresvärdar säga att det ska vara tyst efter tio. De flesta grannar brukar skjuta på och vara överseende med den regeln under helgen och det är okej att ha en fest någon gång då och då. Bäst är att knacka på hos grannarna närmast dig och berätta att du ska ha fest, så de är införstådda i situationen och vet att det är okej att komma förbi om ni bli för högljudda.

Dålig kontakt med grannarna kan annars leda till att man anmäler störningar direkt till hyresvärden eller Securitas, vilket ger dig onödiga prickar i registret. Även om du har en jobbig granne, försök att vara förstående och föra en dialog istället för att skvallra på varandra så fort man få chansen.

Du kan läsa mer om dina rättigheter på Hyresgästföreningens hemsida.