Hantera städbekymmer

Om du bor tillsammans med någon har du säkert erfarenhet av hur till synes små problem snabbt kan bli grunden till stora konflikter. Därför är det viktigt att ta reda på vilka de sakerna är och vad ni kan göra åt dem för att konflikterna inte ska uppstå.

Städa

Flera undersökningar har visat att en av de absolut vanligaste orsakerna till konflikter är städningen och underhållet av bostaden. Vad kan ni då göra åt detta? Det finns flera lösningar och vilken som är den bästa beror på er personliga situation. Försök hitta den lösning som passar er bäst, om ni inte har tid så anlita städhjälp. Är ni flera i familjen dela upp städningen. Ta hjälp av olika tips och trick för att underlätta städningen.

Ta hjälp av ett proffs

Något som blir allt vanligare är att ta hjälp av städfirmor för att få städningen gjord. Om ni har råd är det här det absolut bästa alternativet. Då behöver ingen av er tänka på städningen utan kan slappna av i vetskapen om att det hela sköts av ett proffs. Det är med andra ord så gott som en garanti för husfriden, i alla fall när det kommer till städningen. Priserna är också väldigt överkomliga nu, särskilt med tanke på de avdrag som finns för hushållsnära tjänster. 

Dela upp städningen

Om ni inte känner att städhjälp är ett alternativ trots de låga priserna är det bästa alternativet att dela upp städningen. Ett bra sätt att göra det på är att ni tar en vecka var. Då har den ena personen ansvaret för all städning under veckan. Det kan inkludera att hålla efter i hemmet men också mer grundläggande städning som dammtorkning och moppning. Ni kanske föredrar olika delar av städningen? Då kan det istället vara en bättre idé att ni delar upp sysslorna så ni får ta det ni tycker är roligast.

Använd tips och tick

Många gånger så får man med sig hemifrån en del husmorstips från sina föräldrar. Samtidigt så lär man sig mycket den dagen som man flyttar hemifrån. Däremot så har inte alla kunskapen med sig från hemmet utan får lära sig allt som har med städning att göra. Det finns en hel del olika snabba och enkla tips som kan hjälpa till att rengöra flera delar av hemmet och bespara alla tid och energi:

  • Svarta fläckar från gummisulor kan lätt tas bort med bara ett radergummi.
  • Ugnen kan rengöras lätt med att blanda två delar såpa med en del vatten i en blomspruta, spraya invändigt, sätt på ugnen till 125 grader och låt stå i 20 minuter. Torka sedan av den ingrodda smutsen med en svamp och skölj sedan med rent vatten.
  • För att få bort otrevliga lukter i kylskåpet kan man lägga in en dagstidning där i ett dygns tid.
  • Träskärbrädor kan man skrubba med salt och en diskborste, det både dödar bakterier och lämnar ytan len och fin.
  • Tomatketchup kan användas för att rengöra kopparkärl.
  • Fönster kan putsas med lite diskmedel i vatten, det är ett bra sätt att lösa upp fett.