Första egna boendet

Att flytta hemifrån och skaffa eget boende är för många ett stort steg. För somliga kanske detta betyder en studentetta medan andra bor själv först längre in i livet. Hur det är kommer sig finns det alltid saker man måste tänka på i samband med denna förändring.

Jakten på ett boende är inte alla gånger så enkelt idag. Bostadsbristen är ett klart och tydligt faktum i majoriteten av kommuner i landet och få kommuner har tacklat detta i den utsträckning som krävs. Att hitta ett boende kan därför vara en ordentlig utmaning för många, och det är bäst att förbereda sig för att behöva göra kompromisser.

Det betyder dock inte att man ska ta det första bästa man hittar. Man har rätt att ställa krav på sin första bostad och för sin egen del kan det vara mycket bättre att vänta lite och leta runt för att hitta något som verkligen passar en själv än att ta en bostad man egentligen inte trivs med. Gör en lista på de saker du vill ha i lägenheten och rangordna dem efter vilka som är viktigast. Om det behövs göra kompromisser finns denna lista praktiskt till hands senare.

Att flytta till sitt första egna boende betyder ofta att man kommer att sakna en hel del inredning och att fixa allt man vill fylla bostaden med är minst sagt ett ordentligt projekt. Det kommer att betyda en hel del utgifter och något man nog måste göra under en tid framöver. Ett hett tips är att alltid hålla reda på det som går att få tag på billigare så får man bra produkter med för ett lägre pris. Det är också smart att låta inredningen ta en tid och inte skynda på den bara för att ha möbler på plats.

Första månaden är det bra att hålla tillbaka något på alla inköpen så man kan räkna lite på alla utgifter som dyker upp. På så sätt vet man bättre vilken budget man har för större inköp och när det är färdigköpt för en månad.