Compact Living – inred smart på en liten yta

Bor du smått men vill inreda snyggt? Inga problem. Många förknippar små rum eller lägenheter med minimala möbler, ingen inredning eller tråkiga men nödvändiga lösningar. Så behöver det absolut inte vara – tänk compact living. Genom att tänka ett varv extra när du ska möblera kan du få fram utrymme och lösningar du inte trodde var möjliga, utan att rummet eller bostaden för den sakens skull känns övermöblerad.

När det kommer till förvaring finns det goda möjligheter att frigöra mycket golvyta. Utnyttja gärna tak och väggarna genom montera upp hyllor och förvaring den vägen. Inred med snygga funktionella hyllor där du kan ställa böcker, växter och lampor. Satsa på skrivbord och matbord som går att fälla ihop när det inte används. På så vis sparar du massor med utrymme. Ta gärna hjälp av dold förvaring också – till exempel ett soffbord med förvaring under bordsskivorna eller en stol med lock.

Sängen är antagligen vår mest nödvändiga möbel och tar ofta mycket plats men även här finns det många smarta lösningar för små ytor, utan att sängen behöver dominera rummet. Med exempelvis ett sängskåp gör du sängen tillgänglig endast när du behöver den och kan möblera bort den på dagtid snabbt och bekvämt.

En bra regel är att alltid tänka multifunktionellt och mobilt – en möbel eller pryl får gärna ha mer än en funktion och ska gärna gå att flytta på om den inte sitter fast i väggen. Då får du mer utrymme att kunna möblera om utifrån behov samtidigt som du slipper investera i flera olika möbler som t.ex. när sittpuffen fungerar som förvaring, extra sittplats vid besök och en schysst fotpall. Med hjälp av lite kreativitet och annorlunda lösningar får du plats för allt viktigt och ger dessutom rummet eller lägenheten förutsättningarna att kännas som större än vad de är. Lycka till!