Checklista för flytten

Om du ska byta bostad är det dags att ta itu med flytten. Det är alltid ett nödvändigt ont men med rätt förberedelser kan det hela gå lite mer smärtfritt. 

Boka flyttfirman

Du vet när du måste vara utflyttad så du har ingen tid att förlora. Boka in ditt förstahandsval på en gång. Flyttfirmor har aldrig ont om jobb och de behöver bokas några veckor innan flytt för att vara säker på att de har tid att komma när du behöver dem.

Fråga också vad som ingår i priset. Det kan vara så att flyttkartonger betalar du på sidan av, beroende på hur många de behöver använda. Eller så kanske avlastning och uppbärning i det nya boendet inte ingår i offerten. Läs igenom underlaget noggrant och se vad som ingår i priset. Se också till att firman har alla försäkringar och garantier som borde ingå. Vad händer exempelvis om någonting går sönder i flytten?

Boka flyttstäd

Om du har pengar över kan du boka in flyttstädare också. Ofta kan du köpa den tjänsten från samma företag som bär iväg kartongerna. Städet ska så klart uppfylla samma krav som flyttgubbarna. Om de råkar ha sönder något, vad händer då? Om nästa boende klagar på på städningen, tar firman ansvar och åtgärdar detta? Om du bokar olika firmor för detta behöver huset vara tömt innan städet kan komma. Och eftersom det finns lite utrymme mellan flyttfirman och nästa boende kommer behöver flyttstädet komma på en precis dag. Det betyder att du behöver vara ute i tid här med för att vara säker på att du hinner får hjälp. Be dem komma förbi bostaden och titta innan de ger en offert. Annars kan de ge för lågt pris och när de inser att det krävs mer jobb, slutar de att jobba eller kräver mer pengar.